Rozgrzewająca jaglanka z kurkumą

Wraz z nadejściem jesieni intuicyjnie mamy ochotę na bardziej aromatyczne potrawy. Ich sekret tkwi w przyprawach, które poprawiają smak oraz rozgrzewają i wzmacniają odporność.

Na dobry początek dnia mamy dla Was propozycję – jaglankę z kurkumą i sosem owocowym.

Składniki na jedną porcję:
  • 35 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • odrobina zmielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/2 gruszki
  • 1/3 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 niepełna łyżka słonecznika

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą ok. 1 cm ponad kaszę. Całość gotuj na małym ogniu ze szczyptą soli ok. 15 minut. Gdy kasza wchłonie wodę dodaj przyprawy (w tym 1/2 łyżeczki cynamonu) i zamieszaj, przełóż do miseczki.
  2. W międzyczasie pokrój owoce w kostkę, posyp resztą cynamonu i duś na patelni z dodatkiem odrobiny miodu na dużym ogniu, podlewając odrobiną wody. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok polej nimi jaglankę i posyp uprażonym słonecznikiem.

Smacznego! :)


Komentarze

Popularne posty