Rozgrzewająca jaglanka z kurkumą
Wraz z nadejściem jesieni
intuicyjnie mamy ochotę na bardziej aromatyczne potrawy. Ich sekret
tkwi w przyprawach, które poprawiają smak oraz rozgrzewają i
wzmacniają odporność.
Na dobry początek dnia mamy dla Was
propozycję – jaglankę z kurkumą i sosem owocowym.
Składniki na jedną porcję:
- 35 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- odrobina zmielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 gruszki
- 1/3 jabłka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 niepełna łyżka słonecznika
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą ok. 1 cm ponad kaszę. Całość gotuj na małym ogniu ze szczyptą soli ok. 15 minut. Gdy kasza wchłonie wodę dodaj przyprawy (w tym 1/2 łyżeczki cynamonu) i zamieszaj, przełóż do miseczki.
- W międzyczasie pokrój owoce w kostkę, posyp resztą cynamonu i duś na patelni z dodatkiem odrobiny miodu na dużym ogniu, podlewając odrobiną wody. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok polej nimi jaglankę i posyp uprażonym słonecznikiem.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz