Ciasto marchewkowe - przepis
W
jesienne wieczory zachęcamy do eksperymentów kulinarnych. Czy
piekliście już kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie, to
koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Jest prosty i szybki. Smak z
pewnością wynagrodzi Wam te kilkanaście minut spędzonych w
kuchni.
CIASTO
MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 jabłko
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. laskowych)
- 1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców (np. moreli, rodzynek)
- 1/4 szklanki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sodu
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Orzechy i suszone owoce zalej wcześniej ciepłą wodą.
- Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
- Gdy bakalie spęcznieją drobno je posiekaj.
- Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj resztę suchych składników, a potem marchew, jabłko i bakalie.
- Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 25-35 min w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz