Ciasto marchewkowe - przepis

W jesienne wieczory zachęcamy do eksperymentów kulinarnych. Czy piekliście już kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Jest prosty i szybki. Smak z pewnością wynagrodzi Wam te kilkanaście minut spędzonych w kuchni.

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. laskowych)
  • 1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców (np. moreli, rodzynek)
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Orzechy i suszone owoce zalej wcześniej ciepłą wodą.
  2. Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Gdy bakalie spęcznieją drobno je posiekaj.
  4. Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj resztę suchych składników, a potem marchew, jabłko i bakalie.
  5. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 25-35 min w 180 C.

Komentarze

Popularne posty