Jak przyspieszyć odchudzanie?

Każda osoba chcąca zrzucić nadprogramowe kilogramy zastanawia się, co może jeszcze zrobić, by na wadze pojawiła się upragniona liczba. Przede wszystkim musi pamiętać o:
  • przestrzeganiu prawidłowej diety, zawierającej pełnowartościowe posiłki
  • odpowiedniej częstotliwości posiłków – zaleca się od 2,5 do 4 godzin przerwy pomiędzy nimi
  • właściwym nawodnieniu – min. 1,5 l wody
  • aktywności fizycznej w ciągu dnia. 

Ale czy może zrobić coś jeszcze? TAK! :)

W uzyskaniu wymarzonej sylwetki pomocne są niektóre przyprawy, które pobudzają organizm do większego wydatkowania energii i wspomagają trawienie. Wystarczy dodawać je do potraw, aby cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami.
  • CHILLI działa rozgrzewająco oraz zmniejsza apetyt. Dodatkowo wpływa na metabolizm spoczynkowy poprzez podniesienie termogenezy, a więc wydatkowania energii w postaci wytwarzanego przez organizm ciepła.
  • IMBIR wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia. Pomaga również usuwać zbędne metabolity z organizmu. Zawarty w imbirze gingerol przyspiesza spalenie tkanki tłuszczowej zlokalizowanej na brzuchu.
  • CURRY pomaga w walce z tkanką tłuszczową. Zwiększa przemianę materii i działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu, powodując zmniejszenie apetytu.
  • CYNAMON obniżania poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pomaga w oczyszczaniu organizmu i rozgrzewa.
  • KMINEK działa z kolei rozkurczowo na przewód pokarmowy oraz wzmaga apetyt. Zapobiega wzdęciom i jest delikatnie moczopędny.
  • OREGANO pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia tym samym trawienie oraz łagodzi wzdęcia.
  • KOLENDRA I PIETRUSZKA – pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego.



A wy stosujecie w kuchni przyprawy? Jakie wybieracie najczęściej?

Komentarze

Popularne posty