Przepisy świąteczne i warsztaty gotowania

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Mamy dla Was dwa szybkie przepisy, którymi możecie zaskoczyć swoich bliskich.

Świąteczna kasza kuskus
kasza kuskus
suszone owoce (dowolne)
miód pszczeli
orzechy (dowolne)
2-3 pomarańcze
cynamon
mak

Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Owoce suszone namoczyć w ciepłej wodzie. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Resztę obrać dokładnie z białych skórek i pokroić w kostkę. Do ostudzonej kaszy dodać sok z pomarańczy i miód – wymieszać. Dołożyć pokrojone w kostkę suszone owoce, pomarańcz i posiekane orzechy. Posypać przyprawą do piernika i makiem. 



Pierogi pełnoziarniste z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 całe jajko
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
50 g namoczonych suszonych grzybów
2-3 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz

Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać posiekaną kapustę, pokruszone grzyby, odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, przyprawić szczyptą pieprzu. Nakładać tylko przestudzony farsz. Mąkę połączyć z jajkiem, olejem oraz solą, stopniowo dodając wodę ugniatać ciasto. Po otrzymaniu gładkiej masy, należy rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe placki. Na każdym placku umieścić 1 łyżkę farszu i skleić ze sobą. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

P.S. - W tym miejscu chcemy również serdecznie podziękować Paniom uczestniczącym w piątkowych warsztatach gotowania w Kostrzynie nad Odrą - za ciepłe przyjęcie, pomysłowość w modyfikowaniu przepisów i wspólnie spędzony czas. Do zobaczenia następnym razem! :)

Komentarze

Popularne posty