Jak wybrać wartościową dla nas wodę?

Postanowiliśmy pić więcej wody i co dalej? Nie wystarczy włożyć do koszyka pierwszą lepszą wodę. Na co więc zwrócić uwagę?

Na półkach w sklepach znajdziemy wody źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze – którą wybrać?

Woda źródlana jest wodą podziemną, pierwotnie czystą. Nie różni się właściwościami i składem mineralnym od wody, która leci z kranu. Służy do picia oraz przygotowywania jedzenia.
Przykłady wód źródlanych: Żywiec Zdrój, Primavera, Mama i ja, Oaza, Saquaro.

Naturalna woda mineralna jest również wodą podziemną, pierwotnie czystą. Od wody źródlanej różni się charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm i zdrowie.
Stabilny skład gwarantuje nam, że wartości podane na etykiecie przez producent są zgodne z prawdą i woda cały czas je ma. W zależności od ilości składników mineralnych wyróżniamy naturalne wody mineralne:
  • bardzo niskozmineralizowane – do 50 mg/l
  • niskozmineralizowane – do 500 mg/l: Kropla Beskidu, Nata Aqua, Dobrowianka, Polaris Plus,
  • średniozmineralizowane – od 500 do 1500 mg/l: Jurajska, Kinga Pienińska, Saquaro Mineral, Veroni Mineral Pure, Perła Krynicy, Nałęczowianka, Cisowianka, Staropolanka,
  • wysokozmineralizowane – ponad 1500 mg/l: Galicjanka, Krynica Minerale, Muszynianka plus, Staropolanka 2000, Kryniczanka, Muszyna Minerale.

Woda stołowa
Woda stołowa powstaje przez dodanie do wody źródlanej lub mineralnej któregoś ze składników mineralnych albo połączenie wody źródlanej z naturalną wodą mineralną.

Woda lecznicza
Woda lecznicza to woda podziemna, pierwotnie czysta. Musi mieć jednak bardzo dużo składników mineralnych (min. 1000 mg/l) lub określony poziom jednego mającego znaczenie dla naszego organizmu. By nazwać wodę leczniczą, trzeba najpierw przeprowadzić badania potwierdzające jej właściwości lecznicze. Wód leczniczych nie kupuje się na własną rękę. Najlepiej pić je po uzgodnienia z lekarzem, który zaleci odpowiednie dawkowanie dostosowane do choroby.
Przykłady wód leczniczych: Zuber, Jan, Franciszek, Henryk, Józef.


Tyle teorii – czas na praktykę
Wodę należy pić nie tylko po to, aby ugasić pragnienie. Dzięki piciu odpowiednio dobranej wody możemy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne. Skład mineralny wody to najważniejsza informacja na etykiecie. Na jego podstawie wybieramy wartościową dla nas wodę.

Ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych
Kupując wodę sprawdzajmy na etykiecie ogólną zawartość rozpuszczonych składników mineralnych. Najłatwiej zapamiętać dwie wartości - 500 i 1500. Mniej niż 500 mg/l = to bardzo mało, więcej niż 500 mg/l = sporo, więcej niż 1500 mg/l = dużo.

Ilość poszczególnych składników mineralnych
Te informacje są szczególnie ważne dla osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę, zagrożonych osteoporozą lub po prostu wymagających od wody, by dostarczyła organizmowi konkretnych minerałów. Wody różnią się bowiem między sobą zawartością, np. wapnia czy magnezu.
  • Wapń – ma pozytywny wpływ na kości, zęby i mięśnie. Jego niedobór może powodować m.in. osteoporozę. Wody zawierające więcej wapnia niż 150 mg/l : Staropolanka 2000, Muszynianka plus.
  • Magnez – jego niedobór powoduje nerwowość oraz skurcze. Wody zawierające więcej niż 50 mg/l: Muszynianka plus, Kryniczanka, Muszyna Minerale, Staropolanka 2000. 
  • Sód – osoby, które chorują na nadciśnieniem lub będące na diecie ubogiej w sód muszą wybierać wodę niskosodową. Wody niskosodowe – mniej niż 20 mg/l: Kinga Pienińska, Nałęczowianka, Jurajska, Cisowianka.
  • Wodorowęglany – biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowej w żołądku i jelitach oraz przyspieszają trawienie. Wody, które mają ich więcej niż 600 mg/l: Kryniczanka, Muszynianka plus, Staropolanka 2000, Krynica Minerale, Galicjanka, Kropla Minerałów.
(!) PAMIĘTAJMY, że woda smakowa jest po prostu napojem. Napojem, który dostarcza konserwantów, cukru, sztucznych aromatów... i kalorii. W jednej szklance wody smakowej może być ich aż 200! Jeśli macie ochotę na wodę smakową zróbcie ją sami – do wody mineralnej dodajcie kilka kilka plastrów cytryny czy pomarańczy i miętę.



Komentarze

Popularne posty