Fasolowe brownie
Na specjalną prośbę uczestniczek kostrzyńskich warsztatów gotowania, dzielimy się z Wami przepisem na fasolowe brownie. Ponoć znika w mgnieniu oka ;)
Fasolowe brownie - przepis podstawowy
Składniki:
czerwona fasola z puszki 380 g
4 jaja
50 - 70 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru*
2 dojrzałe banany
kakao zwykłe 30 g
olej rzepakowy 30 g
soda 3 g
proszek do pieczenia
* ilość zależy od słodyczy bananów
Dodatki:
suszona żurawina
orzechy.
Przygotowanie: Fasolę odcedzamy na sitku i dokładnie płuczemy. Przekładamy do miski wraz
z resztą składników (banany drobno pokroić). Miksujemy do
uzyskania gładkiej masy (ok. 10-15 minut; fasola musi być porządnie
rozdrobniona!). Masę przekładamy do tortownicy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 – 35 minut.
Jeśli zdecydujemy się na dodatek żurawiny lub orzechów, to warto je wcześniej namoczyć, a później drobno pokroić i połączyć z ciastem.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz