Jaka dieta na przesilenie wiosenne?

Przyroda zaczyna budzić się do życia, za oknem coraz częściej widzimy promienie słońca, a my sami... zaczynamy odczuwać apatię i osłabienie. Cieszymy się z nadchodzącej wiosny, ale ciężko zmobilizować nam się do działania. 

Jak temu zaradzić? Zwiększ w diecie ilość następujących produktów:

1) ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze – są bogate w cynk, który pomaga w walce ze zmęczeniem i stresem, poprawia koncentrację

2) warzywa i owoce – zawierają dużo antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami

3) marchew, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka, cytrusy, porzeczki i truskawki (mrożone) – zawierają dużo witamin A, C i E, które wzmacniają odporność

4) czosnek, cebula, imbir – działają bakteriobójczo

5) pestki dyni, słonecznika, orzechy - dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.


Koniecznie zrezygnuj z produktów ciężko strawnych, jedzenia typu fast food, używek i żywności przetworzonej chemicznie. Dzięki temu poczujesz się lekko, a energia wróci do Ciebie wraz z nadejściem wiosny!  


Komentarze

Popularne posty