Jaka dieta na przesilenie wiosenne?
Przyroda zaczyna budzić się do życia,
za oknem coraz częściej widzimy promienie słońca, a my sami...
zaczynamy odczuwać apatię i osłabienie. Cieszymy się z
nadchodzącej wiosny, ale ciężko zmobilizować nam się do
działania.
Jak temu zaradzić? Zwiększ w diecie ilość następujących produktów:
1) ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze – są bogate w cynk, który pomaga w walce ze zmęczeniem i stresem, poprawia koncentrację
2) warzywa i owoce – zawierają dużo antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami
3) marchew, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka, cytrusy, porzeczki i truskawki (mrożone) – zawierają dużo witamin A, C i E, które wzmacniają odporność
4) czosnek, cebula, imbir – działają
bakteriobójczo
5) pestki dyni, słonecznika, orzechy - dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
5) pestki dyni, słonecznika, orzechy - dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Koniecznie zrezygnuj z produktów ciężko strawnych, jedzenia typu fast food, używek i żywności przetworzonej chemicznie. Dzięki temu poczujesz się lekko, a energia wróci do Ciebie wraz z nadejściem wiosny!
Komentarze
Prześlij komentarz