Przepisy na wiosenne święta
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc- święto życia ! Specjalnie z myślą o Was prezentujemy propozycję na świateczne menu -zdrową , smaczną, fit alternatywę dla kiełbasy i jajek w majonezie.
Ciekawi jesteśmy Waszych opini. Przepisy zostały zaprezentowane i wykonane na naszych warsztatach w ramach progrmu " Szkoła Żywienia "
Jaja ugotować, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki. Czosnek zetrzeć, posolić. Awokado pokroić w kosteczkę. Pestki nie wyrzucać. Skropić je sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę i zioła. Wymieszać.
Ciekawi jesteśmy Waszych opini. Przepisy zostały zaprezentowane i wykonane na naszych warsztatach w ramach progrmu " Szkoła Żywienia "
-
1 puszka ok. 400 g ciecierzycy
-
kilka łyżek zalewy!
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 mały ząbek czosnku
-
5 łyżek pasty sezamowej tahini
-
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
-
sól i pieprz
-
1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy
Odsączoną ciecierzycę przełożyć do blendera. Dodać kilka łyżek zblendować na pastę.W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kmin rzymski. Blendując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Pasta hummus:
-
3 ugotowane jajka
-
1/2 małego ząbka czosnku
-
1 dojrzałe awokado
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
1 łyżeczka oliwy extra vergine
- kolendra, szczypiorek do dekoracji
Pasta z awokado
Jaja ugotować, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki. Czosnek zetrzeć, posolić. Awokado pokroić w kosteczkę. Pestki nie wyrzucać. Skropić je sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę i zioła. Wymieszać.
- 1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- 1 jałowiec,
- ½ łyżeczki majeranku,
- ¼ łyżeczki lubczyku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Pasta smalec z fasoli
Cebulę posiekać w kostkę,
jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i
dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem,
goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu,
aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie. W międzyczasie
fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem
z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼
szklanki zimnej wody, odstawić.
Z podsmażonej cebulki i
jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło.
Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na
niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki
się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką
pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Sałatka chrzanowa
-
250 g piersi z kurczaka
-
1/2 słoika cebulki perłowej
-
1/2 puszki kukurydzy
-
3 jajka
-
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-
olej
-
sól,pieprz
-
szczypiorek
na sos:
-
10 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
-
9 łyżeczek chrzanu
Piersi z kurczaka kroimy w
kosteczkę, przyprawiamy i podduszamy do miękkości. Jaja gotujemy i
kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Chrzan mieszamy z
jogurtem. Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy do smaku.
Wierzch sałatki przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przekłądamy do kubeczków.
Komentarze
Prześlij komentarz